Pas cu pas cum sa vopsesti o ladita din lemn

Vopsirea sau lacuirea unei cutii sau lazi din lemn este un procedeu simplu si la indemana oricui. In clipul realizat, va prezentam, in cativa pasi simpli, cum se poate vopsi o ladita din lemn cu ajutorul unui lac pigmentat pe baza de apa.

Tot ce avem nevoie pentru a trece la lucru:

  • baitul sau lacul pe care vrem sa il aplicam pe cutia sau ladita din lemn,
  • o pensula de dimensiuni mici,
  • doua suporturi pentru vopsire, pentru a nu pata suprafata pe care se vopseste si, de asemenea, pentru ca suprafata nou vopsita sa nu intre in contact cu masa de lucru si astfel sa ramana urme inestetice pe ladita,
  • o bucata de hartie, ziar sau folie de plastic pentru a nu stropi suprafata de lucru.

Pasul 1: Pregatirea mesei de lucru

Consta in pregatirea mesei de lucru si aplicarea foliei de protectie, astfel incat stropii rezultati in urma vopsirii sa nu ramana pe masa sau suprafata pe care realizam vopsirea. Putem folosi fie folie de plastic, fie hartie sau ziar – dupa folosire acestea urmand sa fie aruncate sau refolosite daca am reusit sa lucram destul de curat.

Pasul 2: Pregatirea pentru vopsire a cutiei sau laditei din lemn

In aceasta etapa, este foarte important sa indepartam si sa curatam orice urma de praf existenta pe suprafata laditei, deoarece impuritatile ne pot crea probleme in viitor, conferind un aspect neplacut. Curatarea laditei se poate realiza folosind o carpa, un burete sau chiar si cu ajutorul pensulei cu care urmeaza sa vopsim – dupa care o vom spala si pe aceasta de impuritati.

Pasul 3: Vopsirea propriu-zisa

In acest punct incepe vopsirea propriu-zisa a laditei sau cutiei din lemn. Dupa asezarea celor doi suporti pentru vopsire se incepe cu vopsirea interiorului acesteia, urmata de aplicarea vopselei pe fiecare latura exterioara. Foarte important de mentionat este ca nu exista o regula in ceea ce priveste vopsirea unei lazi, fiecare poate incepe cu partea dorita, in acest clip prezentam sugestia noastra pentru vopsire.

Pasul 4: Uscarea vopselei aplicate

Lacul folosit de noi este un lac de calitate superioara, cu un grad de uscare foarte ridicat. De aceea, dupa vopsire, ladita din lemn  trebuie lasata aproximativ o ora pe suportii pentru uscare inainte sa fie folosita.

Consumul specific in cazul aplicarii unui lac pe baza de apa este de 150 g/mp pentru un strat. In functie de preferintele fiecaruia, se pot aplica mai multe straturi, consumul scazand cu fiecare strat aplicat. Pentru un plus de protectie, producatorul de lac recomanda aplicarea a doua straturi.

Lacurile speciale pentru vopsirea unei ladite din lemn sunt disponibile pe site-ul ladite.ro, iar vopselele se regasesc intr-o gama mare culori atent alese – de la lacuri incolore pana la culori de accent: galben, turcoaz, verde, rosu.

X